Engels | Nederlands
Onze kennismaking met Japan: Osaka
Kyoto (Japan), 12 september 2010

Hoe gek het ook klinkt, maar ons bezoek aan Japan begon met het idee om een nieuw Chinees visum te gaan aanvragen in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. Net voordat je Chinese visum afloopt, kun je meestal nog wel een verlenging krijgen in China zelf, maar als je nog langer wilt blijven, moet je toch echt eerst het land uit om een nieuw visum aan te vragen. Aangezien we eerder tijdens onze reis al eens Chinese visums hadden aangevraagd in Bangkok, Hongkong en Ulaan Baatar (Mongolië), hadden we nu onze pijlen gericht op de Zuid Korea, op een klein anderhalf uurtje vliegen van Beijing. We waren nog nooit in Zuid Korea geweest, dus toen we besloten er naartoe te gaan om het Chinese visum te regelen, wilde we ook wat meer zien dan Seoul alleen.

Toen we de kaart van Zuid Korea goed bekeken concludeerden we al snel dat Zuid Korea wel erg dicht bij Japan ligt. We keken elkaar aan en kwamen eigenlijk meteen tot dezelfde conclusie: “als we ooit een bezoek willen brengen aan Japan, is dit onze kans”. Maar al snel werd ons enthousiasme alweer getemperd door de belangrijkste reden om niet naar Japan af te reizen; het is er stervensduur. Maar omdat we deze kans toch ook niet te snel aan ons voorbij wilde laten gaan, zijn we achter het Internet gekropen om een inschatting te maken van de werkelijke kosten die gepaard gaan met een bezoek aan het land van de reizende zon.

Osaka's centrum nadat de zon onder is gegaan
 

Al snel kwamen we tot de conclusie dat de prijs voor een vliegticket van en naar Japan wel meevalt. Een retourtje van Busan, de tweede stad van Zuid Korea, naar Osaka kost ‘slechts’ 140 Euro per persoon. Van de prijs van de accommodatie in Japan schrokken we overigens wel. Omdat we niet van plan waren een tweede hypotheek op ons huis te nemen, die we overigens niet meer hebben, besloten we ons te richten op de veel simpelere hostels. Dit zijn vaak door families gerunde hotelletjes waar je een kleine kamer krijgt met gedeelde faciliteiten (zoals wc en badkamer). Deze hostels hebben overigens vaak wel veel meer sfeer dan hotels. De prijs van een kamer in een hostel is ongeveer 60-70 Euro per nacht, en dat is erg veel als je de prijzen in de rest van Azië gewend bent. Na onszelf enige bedenktijd te hebben gegeven hakten we de knoop door; we gaan naar Japan!

We boekten ons ticket uiteindelijk bij de Zuid Koreaanse vliegmaatschappij Air Busan. Het actietarief van 140 Euro per persoon was echter alleen geldig indien we maximaal acht dagen in Japan zouden blijven. Gezien de hoge kosten van een verblijf in Japan, vonden we dat prima. Het belangrijkste doel was immers om een goede indruk te krijgen van het land. Onze bestemming was Osaka, maar omdat die stad op slechts een half uur per trein van Kyoto ligt, besloten we om Kyoto de hoofdbestemming van onze Japan-reis te maken. Kyoto wordt namelijk door de meeste mensen gezien als de mooiste stad van Japan. We boekten twee hotelnachten in Osaka en vijf in Kyoto.

Edwin eet Okonomiyaki in een traditioneel Japans restaurant
 
Ons bezoek aan Japan startte met de aankomst op het Kansai Internationaal Vliegveld op een kleine veertig kilometer van Osaka. Zoals we van Japan verwacht hadden zag het vliegveld er supermodern uit. We hadden wel even moeite om te bepalen wat de goedkoopste manier was om van het vliegveld naar het centrum van Osaka te reizen. De trein werd sowieso onze keuze, maar omdat er meerdere aanbieders waren met meerdere klassen en meerdere eindbestemmingen in de stad, was het even puzzelen geblazen. Het openbare vervoersysteem van Osaka is al wat ouder en door de toename van het aantal treinen en lijnen in de afgelopen decennia, komt het systeem enigszins chaotisch over. Het feit dat de bewegwijzering niet altijd in het Engels is, maakt het navigeren nog eens extra lastig. Ook het kopen van een trein of metrokaartje bij één van de vele gecomputeriseerde verkoopmachines vergt enige oefening.

Osaka blijkt uiteindelijk een moderne stad te zien. Historische plekken zijn er bijna niet meer en de stad maakt op ons vooral de indruk als een typische woon, werk en winkelstad. Wat ons direct opviel is dat de stad een correcte, vriendelijke en goed georganiseerde indruk maakt. Mensen zijn uitermate netjes, zien er goed verzorgd uit en gedragen zich voorbeeldig. Rood licht en zebrapaden worden gerespecteerd en de straten zijn werkelijk brandschoon. Ook van zichtbare criminaliteit lijkt geen sprake te zijn. Mensen laten hun (hand)tassen op de stoel liggen als ze een bezoek brengen aan de wc of een kop koffie gaan bestellen, er zijn geen zichtbare vernielingen in het straatbeeld en ook zijn er bijvoorbeeld geen muren vol graffiti of bedreigend overkomende groepen hangjongeren.

Net zoals bij de Zuid Koreaanse jeugd besteedt ook de Japanse jeugd veel aandacht aan hun uiterlijk. De dames denken massaal dat ze fotomodel zijn en paraderen als Claudia Schiffers op hun stilettohakken door het centrum van de stad. Echter, daar waar de Zuid Koreaanse jeugd zich een beetje kleedt en gedraagt als eenheidsworst, zie je veel meer subculturen in Japan. De Japanse jeugd probeert zichzelf meer te onderscheiden van andere groepen, zonder dat het overigens ten koste gaat van hun verzorging. Ook de Japanse versie van de hardrock types zien er op en top verzorgd uit.

Osaka heeft uiteindelijk op ons een prima indruk gemaakt. Kom niet naar deze stad om bijzondere bezienswaardigheden te zien, want die zijn er simpelweg niet. Osaka is een moderne woon, werk en winkelmetropool waar je kennis kunt maken met de huidige populaire en moderne Japanse cultuur. Het is dan typisch ook zo’n stad die je moet verkennen door de kaart van de stad in de hand te nemen en lekker door de stad te gaan dwalen. Ben je meer op zoek naar traditionele en geraffineerde Japanse cultuur, dan kun je beter naar het nabij gelegen Kyoto gaan. Het beste idee is misschien nog wel om beide steden te combineren in één bezoek. In dat geval kun je Kyoto als uitvalsbasis nemen en Osaka in de vorm van een dagtocht bezoeken.


Go back to home pageGo to Articles sectionGo to Columns sectionGo to Photos sectionGo to countries sectionGo to weblog sectionGo to about us