Engels | Nederlands
Spektakel bij de Gialova Lagune
Párga (Griekenland), 14 december 2011

Het kleine dorpje Gialova, aan de westkust van de Griekse provincie Peloponnese, is bekend vanwege zijn lagune. Deze lagune, zo’n 700 hectare groot, zou in de winter meer dan twintigduizend vogels trekken die hier komen overwinteren. Uit onderzoek van de Griekse vogelbescherming blijkt verder dat 265 van de ongeveer 400 vogelsoorten die in Griekenland voorkomen, hier te zien zijn. Wij besloten dus om een bezoek te gaan brengen.

De ligging van de lagune is formidabel. Het is slechts door een smal strookje land gescheiden van de prachtige Navarino baai. De baai, met twee openingen naar open zee kent naast de Gialova Lagune nog twee andere attracties: het pittoreske stadje Pylos en de ruines van het Paleokastro-kasteel, dat dramatisch is gelokaliseerd op een rots vanwaar men een schitterend zicht heeft over zowel de baai als de lagune. Het is winter waardoor de campings in de omgeving zijn gesloten. We besluiten daarom om onze auto aan het strand van het dorpje Gialova te parkeren waar we prima kunnen kamperen. Het is laagseizoen en de Grieken lijken zich er niet aan te storen dat we er wild kamperen.

Gigantische hoeveelheid vogels boven de Gialova lagune
 

De volgende ochtend rijden we naar het kleine bezoekerscentrum, waar we tegelijkertijd arriveren met twee bussen schoolkinderen. De kinderen zijn uitermate luidruchtig, ongetwijfeld onbewust aangewakkerd door de leraren die we nog boven het geschreeuw en gegil van de kinderen uit horen komen. De groep scholieren gaat gelukkig eerst het bezoekerscentrum in, waardoor wij de kans krijgen een voorsprong op te bouwen op het pad dat om de gehele lagune loopt. Het duurt niet lang voordat we de eerste Europese Flamingo’s zien, die in groepen van ongeveer 25 vogels in het midden van de lagune staan. We hebben deze prachtige beesten al vaker gezien in meer tropische gebieden, maar het is toch ook wel heel bijzonder om ze hier in Europa tegen te komen.

We nemen vervolgens plaats in een zogenaamde ‘blind’ (spottershut) van waaruit we een prachtig zicht hebben op een deel van de lagune. De vogels merken ons niet op waardoor we ze rustig kunnen bekijken en determineren. Zo zien we onder andere de Ijsvogel, Pijlstaart eend, Smient, Wintertaling en Slobeend. We vervolgen daarna onze wandeling rondom de lagune en zijn blij als we vernemen dat de schooljeugd het voor gezien houdt. Als de busdeuren weer gesloten zijn keert de rust weer terug. Het duurt vervolgens niet lang voordat we één van de hoogtepunten van de dag kunnen noteren. Op een droog stukje grond in de lagune zit een Zwarte Ooievaar. Nooit eerder hadden we deze ooievaar gezien, waardoor het bezoek aan deze lagune voor ons al meteen geslaagd is. Wat een prachtige ooievaar is dit! Nadat we de wandeling rondom de lagune hebben voltooid zoeken we een klein strandje op aan de Navarino baai waar we van de lunch genieten. We zitten nog even in de heerlijke middagzon en gaan vervolgens terug naar de spottershut. Qua watervogels zien we helaas niet heel veel nieuws, maar we zijn wel zeer tevreden met de twee roofvogels die we zien: de Visarend en de Bruine Kiekendief.

De vogels vertonen allerlei formaties
 
Tegen de tijd dat de zo onder dreigt te gaan worden we getrakteerd op een natuurspektakel dat zijn weerga niet kent. Nooit eerder hebben we een dergelijke ‘show’ van de natuur gezien. Honderdduizenden vogels, wellicht zelfs miljoenen, groeperen zich als donkere wolken boven een bergkam aan de andere kant van de lagune en voeren de meest fabelachtige formaties uit. Van golfbewegingen tot tornadoformaties, alles lijken deze kleine beestjes in huis te hebben. De groep zwelt verder aan en op een gegeven moment bereikt de zwerm zeker wel een lengte van tien kilometer. Vervolgens splitst de groep zich in meerdere subgroepen die elk hun eigen choreografie lijken uit te voeren. Langsrijdende Grieken stoppen hun auto, stappen uit, en staan met open mond het spektakel te aanschouwen. Als we met de verrekijker de groepen beter bekijken zien we dat er roofvogels in de groepen actief zijn op zoek naar nietsvermoedende prooien. De prooivogels zijn zo actief bezig met het formatievliegen dat ze geen oog hebben voor het naderende gevaar. Maar goed, wat is de kans om gepakt te worden in deze enorme vogelmassa? Eén op een miljoen zeg maar.

Aan het spektakel lijkt maar geen einde te komen. De zon is inmiddels onder en de lucht is prachtig oranje van kleur. De vogels lijken nog niet aan ophouden te denken. Maar als de show ten einde is zullen er een paar Grieken niet blij zijn. Namelijk die Grieken, wiens plantage de vogels hebben uitgekozen om de nacht door te brengen. Want een bezoek van een miljoen vogels, kan niet anders dan een hoop ellende opleveren.

 
 

Go back to home pageGo to Articles sectionGo to Columns sectionGo to Photos sectionGo to countries sectionGo to weblog sectionGo to about us