Engels | Nederlands
Honduras naar El Salvador, via Guatemala
San Miguel (El Salvador), 20 januari 2018

Het rommelt op dit moment behoorlijk in Honduras. De presidentverkiezingen zijn eind vorig jaar geweest en de verliezer geeft zijn verlies niet toe. En dat is op zich een heel redelijk standpunt, aangezien de winnaar (de zittende president), zijn invloed heeft gebruikt om de winst zijn kant op te laten rollen. Daar zijn althans genoeg signalen voor. Tijdens het tellen van de stemmen leek het er heel lang op dat de uitdagende kandidaat, genaamd Nasralla, de winnaar zou zijn. Na het tellen van 60% van de stemmen lag hij 5% voor. Maar toen werd het allemaal troebel. De uitslag van de verkiezingen werd ineens voor 36 uur stilgelegd vanwege een ‘computerprobleem’. En ja, je raad het al, toen het tellen uiteindelijk werd afgerond bleek dat toch de zittende president had gewonnen met een verschil van 1,6%. Ook de OAS (Organisatie van Amerikaanse Staten), die waarnemers had gestuurd, meldde dat er tijdens de verkiezingsdag onregelmatigheden waren geconstateerd. Al met al voldoende ingrediënten voor een opstand in dit Centraal Amerikaanse land. Aanhangers van Nasralla gingen de straat op om te demonstreren tegen de gang van zaken en gooiden her en der barricades op. En zoals al vaker in de landen in deze regio is gebeurd, trad het leger hardhandig op. Het gevolg: meer dan 20 doden en wellicht een gevaarlijke cocktail voor verdere escalatie.

We hadden al eerder besloten om Honduras voorlopig links te laten liggen. De inhuldiging van de valsspelende president is voor 27 januari 2018 gepland, en het lijkt ons niet verstandig om rond deze datum in het land te zijn. Het zou zo maar eens de dag kunnen zijn dat de hel er losbreekt. Toch wilden we graag één bestemming in Honduras zien, de Maya Ruïnes van Copán. Deze ruïnes liggen op slechts 10 kilometer van de grens met Guatemala en kunnen dus gemakkelijk bezocht worden vanuit dit buurland. We waren op dat moment in Metapán in El Salvador (op een driekwartier rijden met de Guatemalaanse grens) en besloten om voor een week naar Copán te gaan, door vanuit El Salvador naar Guatemala te reizen, en vandaaruit de grens over te steken naar Copán in Honduras. Mocht gedurende ons bezoek toch de pleuris uitbreken in Honduras, dan zouden we binnen een half uurtje het land uit kunnen zijn. Just in case!

De rugzakken worden weer van de bus gehaald bij El Florido, de grens tussen Honduras en Guatemala
 

Hieronder volgt een korte beschrijving van de reis per openbaar vervoer van Copán in Honduras naar Metapán in El Salvador. Uiteraard kan de reis ook de andere kant op worden gedaan. De gehele trip behelst vier bussen, twee grensovergangen en duurt tussen de 6 en 7 uur. De prijs is ongeveer US$ 7,- (of Euro 5,80) er persoon. Vanuit het stadje Copán Ruinas (waarbij de Maya Ruïnes van Copán zijn gelegen) rijden zeer regelmatig minibusjes naar de grens met Guatemala. De rit is 10 kilometer, duurt ongeveer 20 minuutjes en kost 20 Hondurese Lempiras per persoon. Je kunt ook 1 US$ betalen voor deze korte rit.

De grensovergang tussen Honduras en Guatemala loopt erg soepel. De beambten zijn vriendelijk en efficiënt. Aan de Hondurese zijde worden de vingerafdrukken afgenomen en alleen als je Honduras binnenkomt (en dus niet als je vertrekt), dien je US$ 3,- per persoon te betalen voor ‘servicekosten’. We krijgen netjes een bonnetje en gaan er dus vanuit dat dat tegenwoordig de gangbare regel is. De immigratie van Honduras en Guatemala zitten naast elkaar in hetzelfde gebouw waardoor je maar één balie hoeft op te schuiven voor de entry stempel van Guatemala. Er wordt ons zelfs een gratis toeristische landkaart aangeboden van Guatemala door één van de grensofficials. Van douaneactiviteiten in geen sprake. Onze tassen worden niet gecontroleerd.

Je gaat lopend de grens over en zodra je op het grondgebied van Guatemala komt, komen de busjongens van Litegua je al tegemoet gelopen. Zoals altijd vragen we eerst wat de rit kost voordat we instappen (25 Quetzal per persoon = US$ 3.50). Gewoon om latere discussies te voorkomen. De rit naar de stad Chiquimula is ongeveer 50 kilometer en duurt tussen de anderhalf en twee uur. Voordat we instappen, wisselen we ongeveer 15 US$ bij één van de grenswisselaars die rond de bus hangen. Voor dit bedrag kunnen we gemakkelijk met twee personen de rit naar Metapán in El Salvador maken.

Busjongen draagt Ivonne's rugzak naar de bus
 

De weg naar Chiquimula is in prima staat en de reis verloopt dan ook voorspoedig. Uiteraard is het een stopbus, wat betekent dat de bus zeer regelmatig stopt om passagiers op te pikken of uit te laten stappen. In Chiquimula eindigt de bus op het eigen bus stationnetje van Litegua. We vragen aan de chauffeur waar de bussen naar Frontera Anguiatu (aan de grens met El Salvador) vertrekken, en voordat we goed en wel op weg zijn naar de juiste plek, worden we alweer door busjongens aangesproken die ons naar de juiste bus leiden. De prijs blijkt 15 Quetzal (US$ 2) per persoon te zijn. Dit keer hoeven onze rugzakken niet het dak op, maar worden ze in de kleine bagageruimte van de Toyota Coaster opgeborgen. Binnen een kwartier zijn we weer op weg voor de 60 kilometer lange rit naar Anguiatu. Deze rit duurt ongeveer 3 uur en dat komt omdat we nog stoppen in Quetzaltepeque en Concepción Las Minas.

Om een uur of twee in de middag komen we aan bij de grens met El Salvador. Deze grens wordt voornamelijk door vrachtverkeer gebruikt. Er zijn maar weinig mensen die de grens te voet oversteken, waardoor we niet hoeven wachten op onze stempels. Ook hier worden we weer uitermate vriendelijk te woord gestaan. Wat een verschil met 20 jaar geleden toen grensovergangen in Centraal Amerika nog echt een ‘pain in the ass’ konden zijn. Wellicht heeft het één en ander te maken met het feit dat Guatemala, Honduras, El Salvador en Nicaragua in 2006 een grensovereenkomst hebben gesloten die het vrije verkeer van mensen tussen deze landen mogelijk maakt. De meeste buitenlandse reizigers kunnen sindsdien probleemloos 90 dagen verblijven in deze regio van vier landen. Dat verklaart wellicht ook dat er wederom niet naar onze tassen wordt gekeken en we zonder problemen El Salvador weer inlopen. El Salvador gebruikt de US-Dollar als geldeenheid, dus we hoeven niet te wisselen bij één van de geldwisselaars. Vlak over de grens staat bus 235 al te wachten die ons voor US$ 0,55 per persoon naar Metapán rijdt, een rit van 12 kilometer die ongeveer een half uurtje duurt. Wij stappen uit in Metapán, maar reizigers die naar Santa Ana willen, kunnen gewoon blijven zitten, want bus 235 rijdt gewoon door naar dit El Salvadoraans koloniaal stadje.

De rugzakken gaan in Guatemala op de bus van Litegua
Het bus stationnetje van Litegua in Chiquimula
We worden naar de juiste bus gebracht in Chiquimula (Guatemala)
Het hectische bus station / markt van Chiquimula
In bus 235 in El Salvador op weg naar Metapán
 
 

Go back to home pageGo to Articles sectionGo to Columns sectionGo to Photos sectionGo to countries sectionGo to weblog sectionGo to about us