“De Dominicaanse Republiek heeft het allemaal”
Santa Ana (El Salvador), 22 december 2017

Je zou het niet verwachten, maar de Dominicaanse Republiek verwelkomt meer dan vijf miljoen toeristen per jaar. Daarmee is het de populairste reisbestemming in het Caraïbische gebied. En als je kijkt naar heel noord en zuid Amerika, dan staat het op een verdienstelijke zesde plaats. Als je echter door het land reist, krijg je helemaal niet de indruk dat er zoveel toeristen naar de Dominicaanse Republiek komen. Dat heeft te maken met het feit dat het land een typische strandbestemming is waar veel toeristen zich terugtrekken in luxe all-inclusive hotels en maar zelden de moeite nemen wat meer van het land te zien. Ze komen veelal aan op de vliegvelden van Punta Cana of Puerto Plata, laten zich per bus vervoeren naar hun accommodatie en vermaken zich vervolgens gedurende hun gehele vakantieperiode binnen de muren van hun hotel. Slechts een aantal van hen boekt een excursie naar een nabijgelegen waterval, of onderneemt een georganiseerde dagtocht naar het historische centrum van de hoofdstad Santo Domingo.

Misschien is het ook wel begrijpelijk dat veel toeristen zich niet laten verleiden om zich buiten de muren van hun hotel te laten zien. Het land heeft een niet al te best imago. De regering van Nederland schrijft bijvoorbeeld in haar reisadvies over de Dominicaanse Republiek: “In de Dominicaanse Republiek zijn er soms incidenten met criminaliteit, corruptie en geweld. Het aantal berovingen op toeristen buiten de vakantieparken stijgt”. En om dit advies extra kracht bij te zetten wordt ook vermeld: “Wees ook voorzichtig op de wegen tussen de grote steden. Wees daarnaast extra voorzichtig als u afgezonderde toeristische attracties bezoekt.”. Als je dan ook nog leest dat je beter niet met het openbaar vervoer kunt reizen, maar per taxi, dan is de zin in een individuele rondreis door de Dominicaanse Republiek snel vertrokken.

Alcázar de Don Diego Colón in Santo Domingo
 

Maar zoals zo vaak moet je dit soort reisadviezen met een korreltje zout nemen. Natuurlijk zitten er risico’s aan het reizen in de Dominicaanse Republiek. Het is een arm (derde wereld) land, en aan dat soort bestemmingen hangt altijd een risico. Maar met een beetje gezond verstand kun je de kans op een negatieve reiservaring, zelfs in een land als de Dominicaanse Republiek, bijna tot nul reduceren. Individueel reizen in dit land met het openbaar vervoer is dus zeker geen recept voor een beroving. Want ook voor de Dominicaanse Republiek geldt nog steeds dat het overgrote deel van de mensen die het land op individuele manier bereizen, een probleemloze en prachtige ervaring hebben.

Het feit blijft echter dat de stranden van de Dominicaanse Republiek voor de meeste bezoekers het meest tot de verbeelding spreken. En dat is ook wel begrijpelijk. De schoonheid van de stranden is vergelijkbaar met die van de veel ‘exclusievere’ Caraïbische bestemmingen in de regio, maar het prijskaartje is veel aantrekkelijker. Een vakantie in een luxe strandresort in de Dominicaanse Republiek is veel goedkoper dan zeg bijvoorbeeld in Barbados, Guadeloupe of Martinique. Vandaar ook dat de Dominicaanse Republiek een massatoerisme bestemming is geworden voor Noord Amerikanen en Europeanen die op zoek zijn naar een betaalbare strandbestemming. De meesten van hen zijn alleen geïnteresseerd in zonnig weer, lekker eten, prachtige stranden en een mooie blauwe zee. Maar betekent dat dan dat de rest van het land niet de moeite waard is?

Het strand van Bavaro
 

Het antwoord op die vraag is niet zo eenvoudig. Natuurlijk is de rest van de Dominicaanse Republiek ook de moeite waard, zoals dat eigenlijk voor elke reisbestemming op onze aardbol geldt. Overal zijn dingen te zien en te beleven die anders zijn dan in ons eigen land, en dat maakt zo’n bestemming al interessant. Als je echter op zoek bent naar extreme belevingen, dan is het maar de vraag of de Dominicaanse Republiek aan je verwachtingen kan voldoen. Het land is divers en heeft veel te bieden, maar blinkt eigenlijk nergens echt in uit. Het land heeft geen spectaculair landschap, geen dampende oerwouden, geen oude en magische culturen, geen bijzondere keuken en geen adembenemende steden. Als je heel specifiek op zoek bent naar iets speciaals, ben je waarschijnlijk beter op je plaats in landen als Cuba, Guatemala of Costa Rica.

Maar dat wil niet zeggen dat de Dominicaanse Republiek niet overwogen moet worden. Zeker als je op zoek bent naar een strandbestemming die meer te bieden heeft dan alleen strand, is het land zeker te overwegen. Een weekje strand in combinatie met een weekje cultuursnuiven in het binnenland kan een zeer interessante optie zijn. En laten we wel wezen, dat is iets wat de meeste exclusievere bestemmingen zoals bijvoorbeeld Barbados, Guadeloupe of Martinique en niet echt kunnen bieden. Dat zijn en blijven echte strandbestemmingen. De Dominicaanse Republiek trekt weliswaar veel toeristen, maar die komen voornamelijk voor de stranden. In het binnenland kom je niet heel veel reizigers tegen, en dat maakt het land voor een gedeelte nog erg authentiek en avontuurlijk. Buiten de populaire strandbestemmingen is het echte Dominicaanse leven dan ook nog overal te beleven, en dat maakt het land zo interessant. Zoals de marketingreclame van het Dominicaanse toeristenbureau ons verteld: “De Dominicaanse Republiek heeft het allemaal”. Dat is helemaal waar. Het is een echte allrounder, die nergens in uitblinkt, maar ook nergens echt in teleurstelt.

Toeristen rijden paard op het strand van Limon
Het vissershaventje van Boca de Yuma
Het binnenland verkennen per Motoconcho
De Salto de Aguas Blancas waterval

Het landschap rondom Constanza

© copyright - Babakoto.eu / 2017