Engels | Nederlands
Een Cubaanse zondag in Sancti Spiritus
Cienfuegos (Cuba), 1 februari 2015

Het is een doodgewone zondag, wanneer we Sancti Spiritus bezoeken. Dit provinciale hoofdstadje in het hart van Cuba, wordt door de meeste reizigers over het hoofd gezien omdat er nu eenmaal plaatsen zijn met meer bezienswaardigheden. Sancti Spiritus blijkt echter een perfecte plaats om te aanschouwen hoe een gewone Cubaan zijn zondag besteedt.

Wie aan Cuba denkt, denkt veelal aan rum, salsa en opzwepende muziek; winkelen past niet in dat lijstje aangezien het communistische land eerder bekend staat om zijn lege winkels dan om zijn goed gevulde schappen. Net buiten Sancti Spiritus ligt echter een winkelparadijs waar het gemiddelde winkelcentrum in Europa, qua sfeer, een puntje aan kan zuigen. Het is een groot festival terrein waar mensen op zondag vanuit de wijde omgeving naar toe komen om inkopen te doen bij één van de honderden marktkramen. In Cuba worden de meeste agrarische activiteiten verricht vanuit coöperaties die hun producten grotendeels aan de staat moeten verkopen tegen vastgestelde prijzen. De overheid distribueert de producten over het land en verkoopt deze tegen prijzen die zij zelf bepaald. Tegenwoordig mogen coöperaties tien procent van de opbrengst van het land zelf verkopen en deze “Feria Agropecuaria” is één van de verkoopkanalen die ze daarvoor gebruiken. Naast het aanbieden van groente, fruit en vlees heeft dit koopmekka ook de functie van openlucht stappaleis. Als wij om 10 uur in de ochtend op het terrein arriveren wordt er al op verschillende plekken gedanst op de snoeiharde muziek die vanuit enorme muziekboxen klinkt. Er wordt niet alleen gedanst, maar ook flink gedronken. Alcoholische drank blijkt hier veel goedkoper dan op andere plaatsen in Cuba. Terwijl een blikje bier in Cuba veelal 90 eurocent kost, kun je hier een 700 ml van een tapvariant krijgen voor 12 eurocent. Ook rum vloeit rijkelijk tegen een prijs van 2 euro per liter.

Landbouwmarkt in Sancti Spiritus
 

Als onze oren toeteren na al die harde muziek, lopen we naar het centrum van Sancti Spiritus. Vanuit een groot koloniaal bouwwerk horen we een bandje spelen en mensen nodigen ons uit om mee naar binnen te komen. Het bandje speelt vrolijke salsa muziek en de dansvloer wordt goed gebruikt. We zijn de enige buitenlanders en daarmee ook de enige met stroeve heupen. In Nederland is het dansen veelal een echte vrouwenaangelegenheid en willen mannen doen geloven dat “echte mannen” niet dansen. In de Cubaanse cultuur blijkt dat onzin te zijn. Man, vrouw, jong, oud, dik of dun: iedereen die op zijn benen kan staan laat zijn heupen schudden met een brede grijns op het gezicht. Het valt ook op dat mensen geen schroom hebben om zichzelf op een opwindende manier te bewegen. Een corpulente dame, met krulrollers in het haar en bij wie een paar vetrollen onder haar T-shirt uitpuilen, danst net zo sexy als haar beeldschone dochter. Nog opvallender is dat de dochter dat ook volstrekt normaal vindt, terwijl een Nederlandse dochter zich in een hoekje zou zitten schamen voor dat idiote gedrag van haar moeder.

Voor veel Cubanen is de landbouwmarkt een echt dagje uit
 

Op het centrale pleintje van Sancti Spiritus, genieten koppels en gezinnen op bankjes van hun vrije dag. Mensen nemen massaal rum mee naar het pleintje en er wordt flink gepimpeld. Een man die vanuit een karretje vruchtensap verkoopt heeft zijn gettoblaster aangesloten, waardoor iedereen kan genieten van de muziek. De rum wordt gedeeld mensen die een praatje komen maken. Plastic bekertjes gaan van hand tot hand en regelmatig klinkt er een gulle lach. De Cubanen weten duidelijk dat er een tijd is om te werken en dat er een tijd is om te genieten. De zondag is er duidelijk voor dat laatste: het is een dag om te genieten van sterke rum, heerlijke muziek en om te dansen alsof er geen maandag meer komt.

De meeste stalletjes hebben maar een beperkt aanbod
Lokaal gebrouwen bier is erg goedkoop in Cuba
Wachten op klanten
Elke coöperatie heeft zijn eigen stalletje
Het centrum van Sancti Spiritus
 
 

Go back to home pageGo to Articles sectionGo to Columns sectionGo to Photos sectionGo to countries sectionGo to weblog sectionGo to about us