Trinidad & Tobago: onontdekt en authentiek
Miami (USA), 1 mei 2015

Trinidad & Tobago was de laatste stop op onze reis door het zuidelijke deel van het Caraïbische gebied. Dit nog relatief onontdekte en authentieke bestemming is eigenlijk meer Zuid Amerikaans dan Caraïbisch. En dat zullen de inwoners ook regelmatig aan je laten weten. Ooit zaten de eilanden Trinidad en Tabego vast aan de Zuid Amerikaanse landmassa, en dat zie je bijvoorbeeld heel duidelijk aan de vogelsoorten die je kunt vinden op Trinidad & Tobago. Die zijn veel meer Zuid Amerikaans dan Caraïbisch. Wij verbleven in eerste instantie een aantal dagen op Trinidad, vlogen toen voor vijf dagen naar Tobago, en eindigde ons bezoek met wederom een aantal dagen op Trinidad.

Trinidad & Tobago is verreweg het grootste land van de kleine Antillen, en daarmee ook het machtigst en meest divers. Daar waar de meeste andere landen in de regio zich volledig hebben overgegeven aan het toerisme, is dat in Trinidad & Tobago niet het geval. Trinidad & Tobago heeft dat deels te danken aan de grote reserves olie en gas, maar ook de kleine lokale industrie lijkt het prima te doen. De “Trinbagonians”, zoals de inwoners van de eilanden vaak worden genoemd, hebben het te druk met zichzelf. Toerisme op vooral Trinidad is daardoor nog onderontwikkeld. En dat maakt het land zo leuk. Op Tobago zul je regelmatig toeristen tegen het lijf lopen, maar op Trinidad gebeurd dat zelden.

Een wandeling door het Asa Wright Reservaat in noord Trinidad
 

De Trinbagonians zijn een trots volk. De ruim 1,3 miljoen inwoners hebben verschillende etnische achtergronden: van Afrika tot India, en van Syrië tot Europa. Ze zijn trots op deze multiculturele achtergrond en zullen elke gelegenheid gebruiken om te vertellen dat de multiculturele samenleving werkt in Trinidad & Tobago. De harde realiteit is echter dat ook Trinidad & Tobago raciale spanningen kent. Veiligheid kan sowieso een probleem zijn in Trinidad & Tobago. De toeristenbrochures die de overheid uitgeeft melden weliswaar dat Trinidad & Tobago geen grotere problemen kent dan veel andere landen in de wereld, maar in dezelfde folder melden ze ook dat je beter binnen kunt blijven als het donker is, en dat je het beste in groepsvorm naar de meer afgelegen gebieden kunt reizen. En dat het geen loze woorden zijn wordt bevestigd door de brute moord op een ouder Duits koppel in november 2014 op een strand van Tobago.

De hoofdstad van Trinidad & Tobago is Port of Spain, gelegen op het eiland Trinidad. Dit is een prima uitvalsbasis voor een bezoek aan de meest interessante bestemmingen. Vanuit het centrale busstation van Port of Spain vertrekken grote en kleine bussen naar alle uithoeken van het land. Voor enkele bestemmingen in het zuiden dien je een overstap te maken in San Fernando. De meeste reizigers blijven echter in net noordelijke deel van Trinidad waar de meest interessante bestemmingen liggen. Het noordelijke berggebied met de naam ‘northern range’, die over de gehele breedte van het eiland loopt, is een prima bestemming om vogels te spotten. De toekan, motmot, glansvogel en vele soorten kolibries zijn hier gemakkelijk te zien. De noordkust van Trinidad is ook de perfecte plek om de ‘leatherback’ schildpadden te zien nesten op het strand. En tenslotte is Trinidad natuurlijk één van de beste bestemmingen in de regio om carnaval te vieren. Maar ook buiten het carnaval seizoen is er genoeg te beleven voor reizigers die zich regelmatig graag op de dansvloer willen laten zien.

De spectaculaire Trinidad Motmot
 

Tobago is het rustigere broertje van Trinidad. Het eiland is veel kleiner, heeft veel minder inwoners en toerisme is er veel belangrijker. Trinidad & Tobago liggen op 20 minuten vliegen van elkaar, en buiten het hoogseizoen is het gemakkelijk om een stoel te krijgen op één van de vele vluchten. En anders is er altijd nog de ferry. De meeste reizigers die naar Tobago komen doen dat voor de natuur, de zee en het strand. Daarnaast denken veel reizigers dat Tobago veiliger is dan Trinidad, maar dat zou zo maar eens een misverstand kunnen zijn. Het rondreizen op Tobago per openbaar vervoer is wat complexer dan op Trinidad. Er zijn maar heel weinig bussen, waardoor de meeste lokale mensen gebruik maken van de zogenaamde ‘route taxi’s’. Dit zijn normale personenauto’s (vier passagiers en de chauffeur) die als taxi dienen, maar die een vaste route rijden en door meerdere mensen worden gedeeld. Voor deze route taxi’s moet je gewoon langs de weg gaan staan en bij elke passerende auto je hand op steken. Als hij stopt vraag je of hij naar de gewenste bestemming gaat en anders wacht je op de volgende. Het vervelende is dat ze geen bordjes met de bestemming op de voorraam hebben, waardoor je elke auto moet aanhouden.

Toen we terugkwamen op Trinidad hebben we besloten een auto te huren voor de laatste drie dagen. We wilden namelijk een paar afgelegen gebieden bezoeken die per openbaar vervoer moeilijker te bereiken zijn. Daarnaast wilden we een paar ochtenden vroeg in de ochtend gaan vogelpotten, en dan is een auto een aanrader. Wij hebben Trinidad & Tobago leren kennen als een leuke bestemming. In tegenstelling tot veel van de andere kleine Antillen in de regio is Trinidad & Tobago nog authentiek. Toerisme is nog een klein onderdeel van de lokale economie, zodat je gemakkelijk de typische toeristenplekken kunt omzeilen en het echter Trinidad & Tobago kunt ervaren, een mooie mix tussen Zuid Amerika en het Caraïbische gebied.

Kleurrijke stalletjes in Port of Spain
Het strand van Crown Point op Tobago
Een nieuwsgierige Kuif-Oropendola
Het mangrove-bos van Caroni op Trinidad

De weg langs de oostkust van Trinidad

© copyright - Babakoto.eu / 2015