In de voetsporen van Fernando, Isabel en Columbus
Horcajo de los Montes (Spanje), 22 mei 2016

Spanje is toeristisch; mega toeristisch. Vooral de kusten en de bekende steden beginnen langzaam maar zeker een toeristische ramp te worden. Een spontaan bezoekje brengen aan bijvoorbeeld het paleiscomplex ‘El Alhambra’ in Granada is verleden tijd. Toegangskaartjes van de belangrijkste bezienswaardigheden dienen tegenwoordig vooraf geboekt te worden. Dat betekent dat een reis naar toeristisch Spanje bijna als een militaire operatie gepland dient te worden. En dat is jammer. Als je al een kaartje op korte termijn hebt weten te bemachtigen, dan deel je de bezienswaardigheid met duizenden andere mensen, en wordt je letterlijk overlopen door tientallen toergroepen die denken dat ze meer rechten hebben dan anderen. Een niet al te leuke ervaring. Maar goed, wat kun je anders? Je wilt toch enkele van deze bekende bezienswaardigheden zien. Of misschien toch maar niet?

Maar het kan ook anders. Met een beetje zoeken en met af en toe ook wat geluk aan je zijde kun je ook in Spanje nog hele leuke en bijzondere plaatsen vinden die niet op de drukke toeristenroute liggen. Eén van die plekken is bijvoorbeeld het kleine stadje Guadelupe, in het oostelijke deel van de Extremadura. Dit piepkleine stadje huisvest het fabelachtige Real Monestario de Santa Maria de Guadelupe. Nu horen we mensen denken: ‘een klooster, wat is daar nu interessant aan?’. Maar dit klooster is anders. Niet alleen is de geschiedenis van het klooster interessant, het heeft ook kunstwerken in haar bezit van grote meesters als Goya, El Greco en Zubarán. Daarnaast kun je er een klein ivoren beeldje zien van Jezus aan het kruis dat wordt toegerekend aan Michelangelo. Maar het klooster is vooral heel mooi. Lopend door de prachtige zalen van het complex kun je niet anders denken dan dat deze extravagante schoonheid en rijkdom in schril contrast moeten hebben gestaan met de extreme armoede en ellende die er buiten de poorten van het complex heerste ten tijde van de hoogtijdagen van het klooster in de middeleeuwen.

Op weg van de camping naar Guadelupe kom je langs dit fantastisch viaduct
 

Het klooster is één van de belangrijkste pelgrimsbestemmingen in Spanje. Dat heeft alles te maken met een klein en zwart beeldje van cederhout uit de laatste jaren van de 12e eeuw, die de Maagd Maria voorstelt. Legendes vertellen zelfs dat het beeldje uit de 1e eeuw na Christus stamt en door de Apostel Lucas is gemaakt. Toen Lucas stierf is het beeldje met hem begraven en omdat het lichaam van Lucas meerdere malen is verplaatst, is het beeldje uiteindelijk in Sevilla terecht gekomen, vertelt de legende. In 714 na Christus werd het beeldje door Christelijke gelovigen uit Sevilla meegenomen om te voorkomen dat het in Islamitische handen zou vallen. De 8e eeuw was immers de eeuw dat Islamitische legers vanuit het noorden van Afrika Andalusië veroverde. Het beeldje werd in een rivierbedding bij Guadelupe begraven en het duurde tot het einde van de 13e eeuw voordat het beeldje door een herder werd gevonden, nadat Maria voor hem was verschenen, toen hij op zoek was naar een verloren koe. Op de plek waar het beeldje is gevonden is een hermitage voor het beeldje gebouwd dat uiteindelijk is uitgegroeid tot een fabelachtig klooster. Tot zover de legende over de herkomst van het kleine houten beeldje van Maria, dat ook wel de Lady van Guadelupe wordt genoemd.

Het dorpje Guadelupe is om het klooster heen ontstaan
 

Het klooster en de Lady van Guadelupe hebben altijd veel betekenis gehad voor de Christelijke gelovigen van het Iberische schiereiland. Niet alleen maakte Fernando (Koning van Aragón) en Isabel (Koningin van Castilla) een pelgrimstocht naar deze plek nadat zij de Moren uit Granada hadden verdreven, ook Columbus kwam Maria bedanken voor het feit dat hij maar ternauwernood zijn eerste ontdekkingsreis had overleefd. Toch raar om oog in oog te staan met hetzelfde beeldje dat zo’n enorme betekenis had voor deze historische grootheden, en die ongetwijfeld op dezelfde plek hebben gestaan om het beeldje te bewonderen. Het beeldje van Maria is in het verleden ook ooit de beschermheilige gemaakt van de Spaanse overzeese gebieden en om die reden trekt het klooster nog steeds heel veel pelgrims, vooral Katholieke gelovigen uit Latijns Amerika en de Filipijnen.

Guadelupe ligt op een alternatieve route tussen Madrid en Cordóba, en is in die zin gemakkelijk in te passen in een rit naar zuidelijk Spanje. Je kunt het klooster echter niet op eigen houtje verkennen, maar je dient je aan te sluiten bij een gegidste groep (die elk half uur starten), waarvan de gids alleen Spaans spreekt. Maar desondanks is een bezoek zeker de moeite waard. En voor de gelovigen onder ons is er aan het einde van de toer een gelegenheid om de mantel van de Lady van Guadelupe te kussen. En dan treed je pas echt in de voetsporen van Koning Fernando, Koningin Isabel en ontdekkingsreiziger Columbus.

Het prachtige altaar van de kerk van het klooster
Hoog boven het altaar staat het zwarte beeldje van Maria
Extravagante kunst in de kerk van het klooster van Guadelupe
Op enkele kilometers van het klooster ligt een camping

Vanuit Guadelupe kun je prachtige ritten maken in de omgeving zoals hier naar Cabañas de Castillo

© copyright - Babakoto.eu / 2016