Engels | Nederlands
Zwarte Berg
Pristina (Kosovo), 12 januari 2014

Het zal de meeste mensen niet verbazen als ze horen dat Montenegro letterlijk ‘zwarte berg’ betekent. Dit kleine bergachtige land in het zuidelijke deel van de Balkan is een klein paradijs te noemen. Dat Montenegro een gebeitelde toekomst heeft als het gaat om toerisme is een understatement te noemen, als je een paar dagen in dit land hebt mogen doorbrengen. Slechts zevenhonderdduizend mensen bevolken het land en de nationaliteit identiteit is voornamelijk verbonden aan het feit dat de Montenegrijnen eeuwenlang weerstand hebben kunnen bieden aan het Ottomaanse rijk dat gedurende het grootste deel van de Middeleeuwen, en de eeuwen daarna, de dienst uitmaakte in het zuidelijke deel van de Balkan.


Montenegro ligt aan de Adriatische Zee en is verder ingeklemd tussen Kroatië, Bosnië & Herzegovina, Servië, Kosovo en Albanië. De kust van dit kleine landje is formidabel te noemen met een schitterende kustlijn, pittoreske baaien, prachtige zandstranden, een Mediterraan klimaat en enkele indrukwekkende middeleeuwse nederzetting die grotendeels in tact zijn gebleven. Vanuit de kust rukt eigenlijk meteen het gebergte op waardoor je vanuit de kust prachtige dagtochten kunt maken naar spectaculaire berggebieden. En als je dan nog iets spectaculairder wilt, dan is de Tara Canyon in het noorden van Montenegro de ideale bestemming. De diepste Canyon van Europa is op zijn diepste punt 1300 meter, en dat is slechts 200 meter minder dan de Grand Canyon in de VS!

De grens tussen Bosnië & Herzegovina en Montenegro
 

Maar er is ook een kleine keerzijde aan dit succes. In de typische Europese zomermaanden (juli en augustus) is het extreem druk in de kustgebieden van Montenegro. Prijzen van accommodatie bereiken extreme hoogten, als je überhaupt een kamer of appartement kunt vinden. Peperdure jachten weten de havens van de Montenegrijnse badplaatsen te vinden en het is knokken voor een plekje op één van de vele terrassen. Maar besluit je om buiten het seizoen te komen, dan heb je het land grotendeels voor jezelf, en kun je niet alleen genieten van al het moois dat het land te bieden heeft, maar ook nog eens tegen hele redelijke prijzen. Een prachtig appartement met alles er op en er aan voor nog geen 30 Euro per nacht is dan heel normaal.


Wij arriveerden in Montenegro in hartje winter en reden vanuit Bosnië & Herzegovina de grens over nabij het dorpje Vilusi. Het weer was slecht maar ondanks dat werden we al getrakteerd op spectaculaire vergezichten. We daalden af naar de baai van Kotor, voor vele bezoekers aan Montenegro het hoogtepunt van hun bezoek. Het weer klaarde op en we hebben enkele dagen kunnen genieten van dit prachtige middeleeuwse stadje en het zicht wat je erop hebt vanuit de bergen die achter het stadje bijna verticaal omhoog rijzen. Na het bezoek aan de baai van Kotor zijn we via een grandioze weg de bergen ingereden, op weg naar het nationale park Lovćen. We hadden geluk want gedurende het grootste deel van de winter is dit park normaliter vanwege sneeuw ontoegankelijk. Vanuit het Njegos Mausoleum in het hart van het nationale park, op 1657 meter hoogte, heb je een schitterend (360 graden) uitzicht over de zwarte bergen om je heen. Dan besef je pas goed waarom Montenegro, Montenegro heet.

Het uitzicht van ons appartementje op de Baai van Kotor
 

Vanuit het nationale park is het nog maar een uur rijden naar de hoofdstad van Montenegro: Podgorica. Het is een gezellig stadje zonder bezienswaardigheden. Ongeveer een kwart van de Montenegrijnen woont in de hoofdstad, maar een echte stad kun je het eigenlijk niet noemen. Heel veel langer dan een dag hoef je er dan ook niet te blijven. Vanwege de winterse omstandigheden waren grote delen van het bergachtige noorden van het land niet toegankelijk, maar de weg via Mojkovac, Berane en Rozaje was open, waarna we via een prachtige bergweg arriveerden op 1700 meter hoogte, waar de grenspost tussen Montenegro en Kosovo zich bevindt. Het was tijd om afscheid te nemen van dit prachtig bergachtig landje, en het zou zomaar eens kunnen dat we hier ooit terugkeren om meer van dit moois te kunnen zien.

De oude stad van Kotor is goed bewaard gebleven
Achter de oude stad van Kotor kun je een berg oplopen voor schitterende uitzichten
Haarspeldbochten op weg naar het Nationale Park Lovcen
Spectaculaire uitzichten vanuit Lovcen NP
Besneeuwd niemandsland tussen Montenegro en Kosovo
 
 

Go back to home pageGo to Articles sectionGo to Columns sectionGo to Photos sectionGo to countries sectionGo to weblog sectionGo to about us