FIFA 2018 kwalificatiewedstrijd: Kirgizië - Australië
Osj (Kirgizië), 20 juni 2015

Het nationale voetbalelftal van Kirgizië staat 177e op de FIFA wereldranglijst. Toch besloten we te gaan kijken. We waren immers in de hoofdstad Bishkek en hadden het geluk dat Australië op bezoek kwam in het kader van de kwalificatie voor de WK van 2018 in Rusland. Nooit eerder speelde Kirgizië zo’n grote wedstrijd op eigen grondgebied. Uiteraard waren de kaartjes al dagen uitverkocht, maar gelukkig konden we er toch een paar bemachtigen op de zwarte markt. In plaats van de reguliere prijs van 200 Som (Euro 2,90) per kaartje, betaalden we 300 Som (Euro 4,40). Het werd één van de meest bijzondere voetbalwedstrijden die we ooit hebben gezien. De wedstrijd had alles: doelpunten, strijd, half doodgedrukte toeschouwers, knuppelende politie, op het veld rennende supporters, en vooral heel veel sfeer.

Toen we een uur voor de wedstrijd bij het stadion aankwamen was het een chaos. Voor de poort stonden duizenden supporters. Niet alleen supporters met een kaartje, maar ook heel veel gelukzoekers zonder kaartje die hoopten toch binnen te komen. Mondjesmaat mochten mensen naar binnen, maar toen het volgens de supporters allemaal te lang gingen duren, nam het drukken toe. Er ontstond paniek en her en der kwamen vrouwen en kinderen serieus in de verdrukking. Vaders probeerden hun kinderen in veiligheid te brengen door ze omhoog te tillen en huilende vrouwen wisten niet meer waar ze het moesten zoeken. Ivonne kon haar benen intrekken zonder naar beneden te vallen.

Ivonne met lokale supporters tijdens Kirgizië - Australië
 

Na een half uur duwen en schuifelen, bereiken we het hek en kunnen we het stadion inlopen. Even is er rust. Links en rechts zien we supporters zonder kaartje over de hekken klimmen en het stadion inlopen. Er zijn veel politieagenten en militairen op de been, maar niemand grijpt in terwijl mensen dreigden te worden vertrapt buiten de poorten. We besluiten snel naar de tribune te gaan om te voorkomen dat we onder de voet worden gelopen. Vlak nadat we onze stoelen hebben gevonden worden de hekken van het stadion opengezet. De druk van de duwende massa is te groot geworden waardoor de kans groot wordt dat mensen worden doodgedrukt. Nu stroomt het stadion in een hoog tempo vol, met mensen met een kaartje, maar vooral ook heel veel mensen zonder kaartje. Overal zoeken mensen een plaatsje, niet alleen op de stoelen, maar ook op de trappen en zelfs in de lichtmasten van het stadion. Als het stadion vol is worden de hekken gesloten. Er kan namelijk niemand meer bij. Uit de krant begrijpen we later dat heel veel mensen met een kaartje uiteindelijk de wedstrijd niet hebben kunnen zien omdat de hekken toen al gesloten waren. Daar waren zelfs Australische supporters bij, die de lange reis vanuit Australië hadden ondernomen om deze wedstrijd te zien. Volgens Australische journalisten was dit de slechtste ‘crowd control’ die ze ooit hebben gezien.

Nadat de laatste gewonden per brancard zijn afgevoerd kan de wedstrijd beginnen. De sfeer is fabelachtig. De supporters van Kirgizië weten dat ze niet vaak meer zo’n grote tegenstander zullen ontvangen in Bishkek en genieten er met volle teugen van. Er wordt gezongen en de wave doet regelmatig de ronde in het stadion. Rondom het veld staat een cordon van politie en militairen die moeten voorkomen dat supporters uit enthousiasme het veld oplopen. Supporters willen graag weten waar we vandaan komen. Als ze horen dat we uit Nederland komen zijn ze trots. Ze vinden het geweldig dat mensen uit zo’n groot voetballand als Nederland, de voetbaldwerg Kirgizië komen aanmoedigen. Dertig seconde nadat de wedstijd is begonnen, valt het eerste doelpunt. Australië scoort 1-0 uit een vrije trap. De deceptie is even groot, maar binnen no-time staan de supporters van Kirgizië weer op de banken. En dat is terecht, want de voetbaldwergen spelen een puike wedstrijd en zijn zeker niet de mindere.

Chaos breekt uit als de poorten worden open gezet
 

De 1-1 hangt lang in de lucht. De 23.000 supporters schreeuwen de roodhemden naar voren, maar de kansen worden hopeloos verprutst. Als de bal weer eens een keer over het doel wordt geschoten en een supporter de bal graag wil houden als souvenir, wordt hij door een politieman neer geknuppeld. Even daarna valt de 2-0 aan de andere zijde. De teleurstelling is groot en een supporter van Kirgizië rent het veld op. Ook hij wordt hardhandig aangepakt. Er is nog maar een kwartiertje te spelen en de voetballers van Kirgizië gooien de handdoek zeker niet in de ring. Ze verdienen een doelpunt, en daar gaan ze voor. Dat zijn ze ook verplicht aan de supporters, waarvan velen de grootste voetbalavond van hun leven meemaken. De supporters zetten de kelen nog een keer open en schreeuwen hun manschappen naar voren. En met resultaat. In de 90e minuut scoort Kirgizië en wordt de eer gered. De supporters zijn tevreden en gaan voldaan naar huis.

Wij in het Spartak Stadion van Bishkek
Militairen hebben meer oog voor de wedstrijd dan voor de veiligheid van het publiek
Geweldige sfeer
Kirgizië maakt een ere ronde na het verlies tegen Australië

Supporters hadden geen hoge verwachtingen en zijn daarom dik tevreden

© copyright - Babakoto.eu / 2015