Backpacken in Jamaica; wat kost het?
Kingston (Jamaica), 4 maart 2015

Wuivende palmbomen, paradijselijke stranden en een levendige uitgaanscultuur; Jamaica lijkt op het eerste gezicht een waar backpackersparadijs. Toch zie je hier weinig rugzaktoeristen en de voornaamste reden hiervoor is de prijs. Een vliegticket naar Jamaica is niet goedkoop en er heerst het beeld dat als je eenmaal op het eiland bent, dat je dan reist in derde wereld comfort tegen betaling van eerste wereld kosten. Toch hoeft een verblijf op het eiland niet zo duur te zijn als dat de Lonely Planet (voor veel backpackers de reisgids waar ze op vertrouwen) je voorhoudt. Zij schatten de dagelijkse kosten in op US$100 (EUR89) per persoon per dag, als je een tweepersoonskamer met iemand kunt delen. Gelukkig is deze schatting aan de ruime kant, maar echt goedkoop wordt het nooit. Als je wilt kijken of een Jamaicaanse backpackvakantie haalbaar is, dan volgen hier enkele handvaten.

Accommodatie is zonder twijfel de grootste kostenpost als je in Jamaica rondreist. Slechts in enkele plaatsen (zoals Kingston) kun je gebruik maken van slaapzalen, waardoor je meestal bent aangewezen op gewone kamers. Een tweepersoonskamer in een eenvoudig hotelletje, veelal zonder ontbijt, kost gemiddeld US$50 (EUR 44) per nacht. Kamers in Montego Bay zijn over het algemeen wat duurder, maar met wat speurwerk kun je voor US$60 (EUR53) eigenlijk altijd wel een kamer vinden. Helaas zijn de goedkope hotelletjes schaars in Jamaica, waardoor het vaak verstandig is om vooraf te boeken. Internetboekingsites zijn hiervoor weliswaar handig, maar tijdens onze vierweekse tocht door Jamaica is ons opgevallen dat de goedkopere alternatieven niet op Hostelworld, Expedia of Booking.com staan. We hebben deze opties alleen gebruikt als we in een specifieke plaats wilden verblijven, waar slechts één hotel is. Bij plaatsen met enkele opties hebben we meestal gereserveerd per telefoon of e-mail. In plaatsen zoals Port Antonio zijn er veel backpackershotelletjes, waardoor er altijd wel geschikte accommodatie beschikbaar is. Bij deze hotels kan meestal onderhandeld worden, dus kun je beter niets reserveren en ter plekke beslissen waar je verblijft. Het scheelt overigens soms ook in welke valuta je betaalt. Naast de lokale valuta (Jamaicaanse Dollar = J$) wordt de Amerikaanse Dollar ook op veel plaatsen geaccepteerd. De wisselkoers is momenteel US$1 = J$115. Toch hanteren de Jamaicanen vaak de koers US$1 = J$100. Dat wil zeggen dat als je een hotel binnenloopt waar men aan Jamaicanen J$5.000 vraagt, dat ze dat omrekenen naar US$50 terwijl het slechts US$43 zou moeten zijn. Het geldt echter ook vaak andersom: als het hotel adverteert in Amerikaanse Dollar, dan is het altijd nuttig om te vragen hoeveel je in Jamaicaanse Dollar moet betalen. Meestal bespaar je op die manier 15%.

Een typische Jamaicaans strand met shacks: het strand van Treasure Beach
 

Het eten is een andere kostenpost waar je rekening mee moet houden. Backpackers die bereid zijn om zelf voor hun ontbijt te zorgen in de vorm van heerlijk tropisch fruit of pindapap bij kleine straatstalletjes, zullen een verzadigd gevoel hebben als ze zo’n US$1 à US$2 uitgeven. Een populair alternatief voor de lunch zijn “Patties”: een soort grote kaassoufflés gevuld met allerlei hartige vullingen en die vaak worden gegeten met cocobread (een soort luchtig, ietwat zoetige soort witbrood). Garnalenpattie met cocobread is heerlijk en kost J$215 (US$1,87). Voor de avondmaaltijd ga je op zoek naar de kleine restaurantjes waar Jamaicanen met rijkelijk gevulde tempexbakjes naar buitenkomen. Voor J$500 (US$4,34) eet je jezelf helemaal vol aan een grote en overheerlijke schotel met traditioneel geroosterde Jerk-kip of geitencurry met rijst, rode bonen en een wittekoolsalade. Nog meer honger? Pak er een lekkere soep bij voor J$120 (US$1,04). Zodra je de eenvoudige, lokale tentjes inruilt voor de restaurants van de rijke Jamaicanen of de Amerikaanse toeristen, dan lopen de kosten heel snel op. Dat is ook het geval als je op een mooie locatie de beroemde Blue Mountain Coffee wilt proberen; een kop koffie voor J$500 (US$4,34) is dan niet eens een uitzondering. Een reiziger die een krap budget heeft moet in die gevallen altijd de prijs vragen; ook in Jamaica geldt dat zaken die niet geprijsd zijn, altijd duurder zijn dan vooraf verwacht. Eén typisch product waarvan rugzaktoeristen altijd de prijs willen weten, is de prijs van bier. Een flesje van het populaire Jamaicaanse merk Red Stripe smaakt prima en kost tussen de J$130 (US$1,13) in de supermarkt en J$250 (US$2,17) in een bar. Water is bijna overal drinkbaar uit de kraan.

Klaar voor vertrek: vandaag gaan we van Montego Bay naar Black River
 

Transport is in Jamaica goed betaalbaar. Het openbaar vervoer is op te delen in de luxe Knutsford bussen en het “gewone” openbaar vervoer. De bussen van Knutsford verbinden de belangrijkste steden met elkaar met grote touringcars, maar de kosten zijn ongeveer drie keer hoger dan het gewone openbaar vervoer, dat bestaat uit minibussen en routetaxi’s. Minibussen zijn klein qua omvang, maar groot qua laadcapaciteit. Met plankjes en andere inventieve ingrepen worden er ook zitplaatsen in het gangpad gecreëerd. Deze vorm van vervoer is niet comfortabel, maar het is wel de manier waarop de meeste Jamaicanen reizen. Aangezien Jamaicanen graag praten en discussiëren, is het een leuke manier om met hen in contact te komen. Om je een gevoel te geven van de prijzen: de twee uur durende rit van Port Antonio naar Kingston van 95 kilometer kost J$450 (US$3,91) per persoon. Voor rugzakken die een extra stoel bezetten betaal je één persoon extra; ze kunnen de stoel immers niet meer verkopen. Meestal vertrekken minibussen pas als ze helemaal vol zijn. Datzelfde geldt voor routetaxi’s: personenauto’s die een vaste route afleggen. Hierbij geldt dat er naast de chauffeur één persoon voorin komt te zitten en vier personen op de achterbank. Of je de achterbank nu deelt met dikke of dunne personen: als passagiers zorg je er maar voor dat het past.

Eén van de meest variabele kosten zijn de entreeprijzen van de bezienswaardigheden. Ondanks dat het gemiddelde jaarinkomen van een Jamaicaan slechts US$4.500 bedraagt, heb je hier héél dure attracties. Als je vakantie pas geslaagd is na een bezoek aan het attractiepark Mystic Mountain bij Ocho Rios, dan kun je daarvoor US$134 per persoon reserveren; het Bob Marley museum in Kingston kost J$2000 (US$17,40) per persoon en prachtige watervallen kosten tussen de US$10 en US$20 per persoon. Mensen die zuinig willen en kunnen reizen en die een twee persoonskamer kunnen delen, zullen (naast hun vliegticket) op minimaal US$40 per persoon per dag moeten rekenen. (US$25 per persoon voor een gedeelde tweepersoonskamer + US$7,5 voor het eten + US$2,5 voor het transport + US$5 aan overige uitgaven zoals ijsjes, drankjes etc.) Hierbij moeten de entreeprijzen van de gewenste attracties worden opgeteld en die zijn in de gangbare reisgidsen terug te vinden.

Met dit soort prijzen is Jamaica nog steeds veel duurder dan de echte backpackersbestemmingen in Zuidoost Azië en Midden/Zuid America, maar als je het land van de Reggea, Rum, Bob Marley en de snelste man op aarde (Usain Bolt) een keer met eigen ogen wilt zien, is dit waar je rekening mee moet houden.

Straatverkoper die Jerk aanbiedt in downtown Kingston
Typische Jerk maaltijd
Het prachtige strand van Winnifred, aan de noordkust nabij Port Antonio
Vogelspotten op Ecclesdown Road

Uitzicht vanuit ons kamertje op de baai van Manchioneal vanuit het Zion Country Resort

© copyright - Babakoto.eu / 2015