Vogelspotten op het Backwoods Camp
Palolem Beach (India), 16 januari 2011

Onze hobby in vogelspotten begon ruim drie jaar geleden, tijdens ons eerste bezoek aan India. Tijdens een bezoek aan Keoladeo National Park bij het plaatsje Bharatpur, zagen we onder begeleiding van een gids meer dan 70 vogelsoorten op één dag. Dezelfde dag kochten we ons eerste vogelboek met de vogels van het Indische Subcontinent en zo ontstond onze nieuwe hobby. In de afgelopen jaren heeft het vogelspotten onze reis verrijkt. We reizen niet louter om vogels te spotten, maar als we in de buurt komen van een bijzonder vogelgebied dan halen we ons vogelboek tevoorschijn en maakt de verrekijker overuren. Het vogelspotten zorgt er ook voor dat we op plaatsen komen waar we anders niet snel zouden komen. Veel nationale parken in Azië hebben geen grote spectaculaire dieren die eenvoudig te zien zijn voor toeristen, maar vogels zijn er in overvloed. Bij vogelrijke gebieden is er altijd wel een hotelletje dat zich richt op vogelaars uit de hele wereld. Daar vind je informatie over waar je bepaalde vogels het beste kunt zien en ’s avonds worden de avonturen van de dag met elkaar gedeeld.

Alle vogels zijn ons dierbaar, maar bepaalde vogels willen we extra graag zien. De zeer fanatieke vogelaars willen vooral graag de meest zeldzame soorten zien, maar bij ons speelt uiterlijk ook een belangrijke rol. Toen we voor het eerst door het vogelboek van het Indische Subcontinent bladerden, waren de verschillende soorten IJsvogels, Barbets, Spechten, Neushoornvogels en Ooievaars onze favoriet. Er was echter één vogel die ons nog meer verbaasde: de Frogmouth (kikkerbekvogel). Deze nachtvogels zijn overwegend bruin en hebben een brede, platte snavel. Het zijn insecteters en rusten overdag muisstil op een tak, waardoor ze bijna niet zijn te onderscheiden van wat dorre blaadjes. De vogels met hun grote hoofd, brede bek en lange snorharen zijn vogels die door vogelspotters altijd met Azië worden geassocieerd. In de jaren die wij op dit continent hebben doorgebracht, hebben we er echter nog nooit één gezien.

Een Dama Lijster nabij ons kamp
 

Inmiddels zijn we gearriveerd in Goa, de meest toeristische provincie van India. Stranden liggen vol met bakkende Engelsen en ook de Russen ontvluchten hun strenge winter door hierheen te komen. Wij hebben echter in ons reisboek gelezen over Backwoods Camp, een soort resort voor vogelspotters met een grote diversiteit aan vogels. Er zouden zelfs Frogmouths moeten voorkomen! We laten het strand van Goa dus voorlopig aan ons voorbij gaan en gaan voor vier dagen naar Backwoods in het Bhagwan Mahaveer Wildlife Sanctuary. Het zou een resort zijn met zeer eenvoudige accommodatie, maar de cottages waar we verblijven zijn zeer netjes en hebben een eigen badkamer. Het is prachtig aangelegd. In een stuk bos heeft men alle grote bomen laten staan en alleen wat onderbegroeiing weggehaald, waar nu de accommodatie staat. Op het grondgebied van het kamp is het één en al gefladder. Spechten tikken er lustig op los en de Orange-headed Thrush (Dama Lijster) stoort zich er niet aan als we toe staan te kijken hoe hij tussen de dorre blaadjes op de grond scharrelt.

We spenderen drie van de vier dagen met twaalf andere vogelspotters. De koppels kennen elkaar niet, maar door de gemeenschappelijke interesse in vogels klikt het al snel. Gelukkig heeft iedereen oog voor elkaar. Eerst zorgen mensen ervoor dat iedereen een bepaalde vogel heeft gezien en daarna gaan degene die een foto willen maken wat dichterbij. De dagen beginnen vroeg met koffie, thee en koekjes waarna we met z’n allen onder begeleiding van twee gidsen aan de eerste vogelspotsessie beginnen. Normaal is een groep hier niet groter dan twaalf personen, maar onze groep verkiest het om bij elkaar te blijven met twee gidsen in plaats van de groep te splitsen. Het aantal vogels is enorm en er zitten ook de nodige spectaculaire vogels bij, waaronder drie soorten Neushoornvogels (de Great Hornbill, Malabar Grey Hornbill en de Malabar Pied Hornbill) en de prachtige Malabar Trogon. Omstreeks 9:00 uur is het tijd voor het ontbijt en dit is, zoals alle maaltijden, prima verzorgt. Na het ontbijt begint de tweede vogelsessie. De vogelspotlocaties liggen op maximaal tien minuten rijden van het resort. Gidsen Leven en Pramod weten precies waar ze moeten zijn voor bepaalde vogels. Met behulp van telescopen kunnen de spotters de vogels goed zien. Moeilijk vindbare vogels zoals de Oriental Dwarf Kingfisher kosten het nodige zoekwerk, maar het is formidabel om deze “dwerg ijsvogel” goed te kunnen zien. Tijdens de lunchpauze op het kamp wordt het een dagelijks ritueel om even te gaan kijken naar “de tak met de blaadjes”. Er blijken twee koppeltjes Frogmouths in het kamp te zijn, waarvan één koppel zo vriendelijk is om overdag steeds op dezelfde tak te gaan zitten. Van redelijk dichtbij kun je deze bijzondere vogels goed bekijken. Af en toe kijken de vogels met hun glanzende gele ogen naar ons, maar meestal zitten ze gewoon te dutten. Frogmouths blijken in het echt net zo wonderlijk als het plaatje in ons vogelboek! Na de korte pauze begint om 15:45 uur de laatste vogelsessie van de dag, waarna de dag wordt afgesloten met een gezonde en lekkere maaltijd met veel groente, rijst en kip. Om de succesvolle dagen gezellig af te sluiten worden hier de nodige Kingfisher-biertjes bij gedronken.

Een koppeltje Sri Lankan Frogmouths (Ceylonkikkerbek)
 

Na drie dagen gaan de twaalf andere vogelaars terug naar hun hotel in andere delen van Goa en wordt het stil op het kamp. Pramod blijft bij ons en laat ons nog zo’n tien nieuwe vogelsoorten zien, waaronder twee nieuwe Barbets voor onze vogellijst. Na deze extra dag wordt het echter ook voor ons tijd om Backwoods te verlaten. Dat doen we met pijn in ons hart. Niet omdat we niet tevreden zijn dat we ruim 100 verschillende vogels hebben gezien, maar omdat het zo’n heerlijk plekje is. Iedereen met ook maar de minste interesse in vogels en natuur zou een paar daagjes Backwoods moeten overwegen als ze voor een strandvakantie naar Goa gaan. Na het zien van de prachtige IJsvogels, Barbets, Trogons, Neushoornvogels en Spechten die hier goed te zien zijn, zou het zomaar kunnen dat vogelspotten een volwaardige hobby wordt. In dat geval kun je met een hoge mate van zekerheid ook de Sri Lankan Frogmouth op je vogellijst bijschrijven; een vogel waar wij ruim drie jaar op hebben moeten wachten, maar die het wachten meer dan waard was.

© copyright - Babakoto.eu / 2011