Op zoek naar de Quetzal
Coban (Guatemala), 3 juni 2017

Eén van de meest aansprekende vogels die je kunt zien in Midden Amerika is de Quetzal. Het is de nationale vogel van Guatemala en zijn afbeelding is onder andere terug te vinden in de vlag van het land. De Quetzal is volgens velen de mooiste soort uit de familie van de Trogons. Maar zoals zo vaak met mooie vogels, zijn ze moeilijk in het wild te zien. Dit komt onder andere door het feit dat de vogel inmiddels de bedreigde status heeft bereikt. Dit komt vooral door het verlies aan habitat door ontbossing. Daarnaast leeft de Quetzal in een zeer specifieke omgeving, namelijk in nevelbossen op een hoogte tussen de 1300 en 3000 meter. De Quetzal maakt deel uit van veel Indiaanse legenden en deze vogel is vooral sterk verbonden met Quetzalcoatl, de god van de wind en de cultuur bij de Azteken, wiens naam gevederde slang betekent. Op het doden van een Quetzal stond de doodstraf. Ook bij de Maya’s stond de Quetzal hoog in aanzien als symbool voor vrijheid, mede omdat de Quetzal in gevangenschap altijd sterft. Dit is echter niet meer helemaal waar. Een dierentuin in Mexico heeft inmiddels bewezen de vogel wel in leven te kunnen houden, en ze zelfs te laten voortplanten in gevangenschap.

De Quetzal vliegend tussen de bomen. Deze heeft helaas geen lange staart.
 

Guatemala heeft een prima plek waar je een goede kans hebt om de Quetzal in zijn habitat te kunnen zien, de Biotopo del Quetzal. Dit beschermt natuurgebied ligt tussen de steden Guatemala Stad (3 uur rijden) en Coban (1 uur rijden). Langs de doorgaande weg die langs de rand van de biotoop loopt zijn verschillende overnachtingsmogelijkheden, die als basis kunnen dienen voor de zoektocht naar de Quetzal. Sterker nog, de terreinen van de hotels zijn vaak de beste plekken om deze prachtige vogel te zien. Wij kozen voor het kleinschalig en eenvoudige resort Ranchitos del Quetzal. En dat was een perfecte keuze. Het is geen luxe plek met alles erop en eraan, maar een eenvoudig resort in het nevelwoud met een prima restaurantje en een prachtige locatie. Ranchitos del Quetzal heeft tevens een eigen natuurgebied van meer dan 30 hectaren nevelwoud dat doorkruist wordt door een paar prachtig aangelegde wandelpaden.

Maar wat wij het allerleukste vonden aan Ranchitos del Quetzal was dat het complex gerund wordt door een groep lokale jonge enthousiastelingen die het hart op de goede plek hebben. De jonge eigenaresse Edna is inmiddels de derde generatie in haar familie die zich ontfermt over dit prachtige plekje in Guatemala. Ze heeft met haar gezin een carrière in het westen laten schieten om in de voetsporen te treden van haar vader en grootvader, om met hart en ziel te werken aan het behoud van de habitat van de Quetzal. Ze heeft een team van jonge mensen om zich heen verzameld met wie ze dagelijks bezig is om op projectmatige manier onderzoek te doen naar de leefomgeving van de Quetzal, met als doel het toekomstperspectief van de vogel te verbeteren. Maar niet alleen de Quetzal heeft hun interesse; ook de orchidee krijgt speciale aandacht. Het gaat namelijk ook niet zo goed met de orchideeën in Guatemala. Landbouwactiviteiten waarbij insecticiden en pesticiden worden gebruikt, alsmede ontbossing, zorgen ervoor dat ook de toekomst van de wilde orchidee op het spel staat. Middels onderzoek en voorlichting probeert het team van Ranchitos del Quetzal ook het tij voor de orchideeën te keren. Het was werkelijk een genot om een aantal dagen met deze mensen op te trekken.

Onder het genot van een bakkie koffie wachten op de Quetzals
 

Onze dagen bij Ranchitos del Quetzal waren eigenlijk elke dag hetzelfde. We stonden om vijf uur in de ochtend op om vervolgens een kwartiertje later onder de trompetbomen (Cecropia sp) te staan op zoek naar de Quetzals. De trompetbomen droegen veel fruit waardoor dit volgens de mensen van Ranchitos del Quetzal de beste plek was om ze te zien. En dat klopte, want elke ochtend, vlak na zonsopkomst, hadden we goede waarnemingen van zowel de vrouwelijke als mannelijke Quetzals. Aangezien het tevens broedtijd was, zagen we in eerste instantie alleen mannelijke Quetzals zonder de kenmerkende lange staart. Dat komt omdat mannelijke Quetzals die jongen aan het grootbrengen zijn, regelmatig zichzelf met hun lange staart in het boomholletje (nest) moeten wringen waardoor ze hun lange staart verliezen. De Quetzal is zelf maar ongeveer 35-40 centimeter, maar de staart kan tot 100 centimeter lang zijn! Maar op de ochtend van de laatste dag hadden we geluk; we zagen een mannetje in volle glorie.

De uren van de dag dat we niet op zoek waren naar de prachtige Quetzal, besteedden we aan het wandelen in het nevelwoud, het bekijken van de prachtige orchideeën en het kletsen met de enthousiaste medewerkers van Ranchitos del Quetzal. Na drie dagen werd het helaas tijd om afscheid te nemen. We hebben er een prachtige tijd gehad en adviseren iedere bezoeker aan Guatemala die enige interesse heeft in natuur of vogels en orchideeën in het bijzonder, een bezoek te brengen aan deze bijzondere plek.

Contactgegevens:

Ranchitos del Quetzal
Edna Álvarez
Highway CA-14 (Guatemala Stad – Coban): km 160,5
Tel: +502 4130 9456 (Engels gesproken / ook te contacteren met Whatsapp)
Google maps: 15.215491, -90.219248
Web: www.ranchitosdelquetzal.com
Email: ranchitosdelquetzal@gmail.com
Ook te boeken via www.booking.com

De kas met orchideeën van Ranchitos del Quetzal
Het laboratorium van Ranchotos del Quetzal
De waterval aan het einde van één van de wandelingen
Een 'raar' wezen in het nevelwoud

Het restaurant en de receptie van Ranchitos del Quetzal na zonsondergang

© copyright - Babakoto.eu / 2017