Grenada heeft het allemaal
Tobego (Trinidad & Tobego), 19 april 2015

Na Barbados, St Lucia en St Vincent & The Grenadines, is Grenada het vierde eiland dat we bezoeken in de groep van eilandstaatjes in het zuidelijke deel van de kleine Antillen. Grenada is het zogenaamde kruideneiland van de regio vanwege het feit dat het veel kruiden produceert zoals nootmuskaat, kaneel, kruidnagel en gember. Maar Grenada heeft zich vooral ook ontwikkeld in een zogenaamde ‘high end’ vakantiebestemming, een plek waar mensen met diepere financiële zakken vakantie komen vieren in één van de vele luxe strandresorts die het eiland rijk is. Ook mensen met jachten komen graag naar Grenada om te genieten van alles was het Caraïbisch gebied te bieden heeft.

Grenada bestaat uit een groot aantal eilandjes, waarvan er maar drie bewoond zijn, Grenada, Carriacou en Petit Martinique. De laatste twee eilandjes zijn veel minder op toerisme gericht waardoor het bestemmingen zijn waar je de grote groepen toeristen kunt ontwijken en waar je nog het traditionele Caraïbische leven kunt ervaren. Deze beide eilandjes zijn klein en kunnen gemakkelijk te voet of eventueel per minibus worden verkend. Wij arriveerden per kleine ferry op Carriacou vanuit het nabij gelegen Union Island, wat onderdeel is van St Vincent & The Grenadines. Aangezien het de dag voor Goede Vrijdag was, besloten we om de paasdagen op Carriacou te verblijven. Gedurende de publieke feestdagen sluit namelijk alles in de regio, waardoor reizen eigenlijk onmogelijk is. Zelfs de restaurants op Carriacou sloten allemaal waardoor we genoodzaakt waren zelf voor ons eten te zorgen gedurende deze dagen. Maar dat was geen probleem, want het grootste dorp van het eiland, Hillsborough, heeft alle faciliteiten die je als reiziger nodig hebt. Een paar banken, enkele supermarkten en een selectie van hotels, barretjes en restaurants. Maar zoals gezegd, op feestdagen en op zondagen, sluit alles!

Een lokale familie koelt af in de 'seven sisters' waterval
 

Er is niet heel veel te doen op Carriacou, behalve genieten van het strandleven en wandelen. Maar zoals gezegd, het is een prima bestemming om te zien hoe het Caraïbisch gebied er uit heeft gezien vijftig jaar geleden. Een paar dagen is genoeg om een goede indruk te krijgen van het eilandje. Carriacou heeft een dagelijkse ferry verbinding met Grenada. Voorheen ging de ferry twee keer per dag, maar toen wij er waren was de service terug gebracht tot één keer per dag. In de ochtend vaart de ferry van Grenada naar Carriacou en Petit Martinique, om vervolgens in de middag weer terug te keren. De ferry heeft een open dek, waardoor de twee uur durende rit een prima manier is om ook iets te zien van de kleine onbewoonde eilanden die tussen Carriacou en Grenada inliggen.

Het episch centrum van de toeristenindustrie van Grenada ligt in de zuidwestelijke hoek van het hoofdeiland. Dit is ook het gebied waar het vliegveld ligt, het grootste stadje van het eiland (St George’s) is gelokaliseerd, en de bekendste stranden van het land liggen, waaronder Grand Anse Beach. Het merendeel van de bezoekers aan Grenada verlaat dit gebied niet. Zij blijven in de nabijheid van de stranden, de resorts en het hoofdstadje St George’s waar de meeste faciliteiten zijn. En als toeristen dit gebied verlaten, dan gaan ze meestal naar het Grand Etang Nationale Park, in het hart van Grenada. Dit prachtige regenwoud in de bergen van het eiland, heeft enkele prachtige wandelpaden en verfrissende watervallen. Het reizen door Grenada met het openbaar vervoer is gemakkelijk en goedkoop. De minibusjes rijden naar bijna alle hoeken van het eiland en gaan frequent. Je kunt overal aan de weg gaan staan om er één aan te houden. En ja, het is inderdaad zo dat er meer passagiers in een busje worden gepropt dan je zou verwachten. En inderdaad; het is ook zo dat de radio meestal te hard staat en de chauffeurs als waanzinnigen over de vaak bochtige wegen rijden. Maar toch is dit is leuke manier om iets meer van het eiland te zien en in contact te komen met de vriendelijke lokale bevolking.

Het Levera strand in het noorden van Grenada
 

St George’s is een aantrekkelijk stadje met nog behoorlijk wat koloniale gebouwen. Het is het commerciële hart van het eiland met een cruise terminal en het busstation van waaruit de busjes naar alle hoeken van het eiland vertrekken. Naast het nationale park Grand Etang, is ook het nationale park Levera de moeite waard. Dit park ligt helemaal in het noorden van het eiland, en is ver genoeg verwijderd van het hectische zuidwestelijke deel om puur en rustig te zijn. We namen een minibusje naar het dorpje Sauteurs en wandelden vanaf hier via de kust, door het Levera nationale park, naar Bathway Beach. Je passeert dan ook Levera Beach, een prachtig en uitgestorven wit zandstrand met zicht op een conisch eilandje uit de kust.

Aan het einde van de jaren zeventig van de vorige eeuw, kwam er een linkse regering in Grenada aan de macht die de banden aanhaalde met de communistische regimes van onder andere Nicaragua, Cuba en de Sovjet Unie. Uiteraard was Amerika daar niet blij mee en besloot om in 1983 het eiland binnen te vallen. De operatie werd door de Amerikanen ‘verkocht’ als een reddingsoperatie om Amerikaanse studenten van het eiland te redden, maar over het algemeen wordt toch aangenomen dat de Amerikanen de linkse regering wilden wippen. Wat de reden ook was, deze Koude Oorlog spanningen op dit tropische eiland hebben geresulteerd in een leuke toeristenattractie op het voormalige vliegveld met de naam Pearls, aan de oostelijke kust van het eiland. Hier staan nog twee oude vliegtuigwrakken die zijn vernield tijdens de invasie. Eén klein toestel van de Russische maatschappij Aeroflot en een Antonov 26 van de Cubaanse vliegmaatschappij Cubana. De inmiddels half overgroeide landingsbaan wordt door de lokale jeugd gebruikt om de snelheid van hun bolides te testen.

Grenada is absoluut een leuke bestemming. Het is veel mooier dan bijvoorbeeld Barbados, maar aan de andere kant weer meer ontwikkeld dan bijvoorbeeld St Lucia en St Vincent & The Grenadines. Maar voor reizigers die een mooie strandbestemming zoeken op een eiland dat meer te bieden heeft dan alleen zon, zee en strand, en ook alle comfortabele faciliteiten willen hebben van een goed ontwikkeld tropisch eiland, is Grenada ongetwijfeld een veilige keuze.

Een minibus op Grenada waarvan de hemel kunst is
Wachten op de ferry van Carriacou naar Grenada
Ivonne in de cockpit van een oud toestel van Cubana Airlines op Pearls Airport
Lokale kinderen spelen op Grand Anse Beach

Een bonen-tonijn-mais salade gemaakt op onze hotelkamer tijdens Pasen

© copyright - Babakoto.eu / 2015